Redactioneel
Samenvatting
De redactie is, samen met anderen, bezig met een aantal vernieuwingen rondom het tijdschrift. In dat kader hielden we in december 2023 een enquête over mogelijke digitalisering van het tijdschrift. In korte tijd vulden 1998 mensen die in. Dat laat ons al zien dat jullie betrokken zijn en dit een relevant onderwerp vinden, fijn! Ik kan ook al de belangrijkste resultaten delen: 12,8% heeft voorkeur voor een papieren versie, 56,7% voor een digitale versie, en 30,5% voor zowel een papieren als een digitale versie van het tijdschrift. Hier gaan we natuurlijk mee aan de slag.
Tegelijkertijd zijn we al een aantal stappen aan het zetten om kennis makkelijker te delen, meer bekendheid aan bijdragen te geven en informatie makkelijker toegankelijk te maken. Zo bieden we van elk nummer één bijdrage aan in open access en zijn na een jaar alle bijdragen voor iedereen toegankelijk. Ook publiceren we artikelen als online first-artikelen en kom je ons tegen op LinkedIn.
Het eerste artikel in dit nummer is de open access-bijdrage. Yannick Vander Zwalmen en collega’s geven daarin een mooi overzicht van de effectiviteit van adaptieve cognitieve training bij depressieve klachten. Het volgende artikel, van Edwin de Beurs en collega’s, is een mooi voorbeeld van informatie toegankelijker maken. Het artikel is een pleidooi om universele schalen (t-scores en percentiel rangorde scores) te berekenen en te gebruiken tijdens de bespreking van testuitslagen met cliënten. Dit klinkt mogelijk ingewikkeld, want er moeten scores berekend worden. Het mooie is dat de auteurs een online Excelfile gemaakt hebben waarin ruwe scores ingevoerd kunnen worden die dan automatisch omgezet worden naar de universele maten. We delen zowel die link als de QR-code naar die file. De derde bijdrage is een pilotstudie van Anne Schimmel en Julie Krans over de inzet van virtual reality voorafgaand aan exposure.
Het laatste nummer van vorig jaar was een themanummer over Skinner en daarin schreven Jan De Houwer en Yannick Boddez een artikel over regelgeleid gedrag en relational frame theory. Dit riep verschillende vragen en gedachten op bij Erik ten Broeke en Kees Korrelboom die zij prikkelend opschreven. De auteurs van het stuk hebben hier weer een reactie op gegeven en beide stukken zijn nu als Forumbijdrage te vinden in dit nummer. De rubriek Voor u gelezen ten slotte gaat over de vraag of patiënten die psychofarmaca (medicatie) gebruiken anders reageren op psychologische behandeling voor depressie dan patiënten die deze niet gebruiken.
© 2010-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-7454
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven en aantrekkelijke aanbiedingen.
Aanmelden >>