Redactioneel
Samenvatting
Voor de meesten zit de vakantie er weer op. Ik hoop dat je genoten hebt en met energie weer aan het werk gaat. En dat er ook wat energie is om weer nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld in dit nummer en tijdens de congressen die gepland zijn in het najaar. Zelf was ik net voor de zomervakantie op een congres van de onderzoeksschool Experimentele Psychopathologie waar zowel internationale bekende sprekers waren, zoals professor Michelle Craske, professor David Clark en professor Richard McNally, alsook nationale (Nederlandse en Vlaamse) bekende sprekers en bezoekers. Deze kennis gaat ook weer bij jullie terechtkomen, aangezien een aantal van hen heeft toegezegd een bijdrage voor het tijdschrift te schrijven. Ik noem (nog) geen namen, maar dit is wel een subtiele reminder (ze lezen ook het tijdschrift), want we zien natuurlijk graag inspirerende stukken in het tijdschrift.
Ik verwacht dat het inspireren met het huidige nummer wel gaat lukken; het is een dik nummer geworden met maar liefst zeven bijdragen. De eerste bijdrage gaat over placebo-effecten. Dit wordt natuurlijk vaak als iets hinderlijks gezien in de wetenschap, maar Michel Reinders en Yara Wurtz beargumenteren waarom placebo-effecten juist kansen bieden om onze zorg te verbeteren. Een verfrissend perspectief in deze open-access-bijdrage die vrijelijk met collega's gedeeld kan worden. In de tweede bijdrage beschrijft Simone de la Rie narratieve exposuretherapie voor posttraumatische-stressstoornis. De derde bijdrage, van Tiffany Naets, Maurane Desmet en Caroline Braet, gaat over de rol van ouder-kindinteracties in eetgedrag van kinderen en jongeren, en de (beperkte) toepassing van deze inzichten in behandeling. Dick Barelds en Pieternel Dijkstra bespreken vervolgens een vragenlijst waarmee drie vormen van jaloezie binnen partnerrelaties kunnen worden onderscheiden.
Er zijn twee boekbesprekingen. Het boek De therapeutische relatie in de ggz van Anja de Bok (2020) wordt besproken door Annelies van Ree en het boek Stemmen horen begrijpelijk maken van Marius Romme, Sandra Escher en Dirk Corstens (2021) wordt besproken door Hanneke Schuurmans.
Tot slot gaat de rubriek Voor u gelezen over therapeutfactoren die samenhangen met therapist drift. Kennis blijkt zo'n therapeutfactor te zijn en dat is ergens goed nieuws, aangezien we daar invloed op hebben, onder andere door het lezen van dit nummer en congresbezoek!
© 2010-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-7454
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven en aantrekkelijke aanbiedingen.
Aanmelden >>