Redactioneel
Samenvatting
Welkom in het derde nummer van Gedragstherapie. Op het moment dat ik dit schrijf, is de zomervakantie net begonnen en stijgen de coronabesmettingen weer. Op het moment echter dat u dit leest, is de zomervakantie voor de meesten alweer voorbij. Ik hoop dat u terugkijkt op een fijne tijd met veel ontspanning en dat corona ons dagelijks leven (eindelijk) minder beheerst!
Via deze weg een hartelijk welkom aan Jaap Lancee, de meest recente aanwinst voor onze redactie. Jaap is werkzaam als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en daarnaast in opleiding tot gz-psycholoog bij PsyQ Amsterdam. We zijn als redactie nu weer op volle sterkte. Daarnaast hebben we samen met Kim de Jong (en daarvoor Arnold van Emmerik) van het stichtingsbestuur een redactieraad gecreëerd. In deze raad zitten 31 Nederlandse en Vlaamse wetenschappers uit verschillende domeinen van de klinische psychologie, die vaak tevens werkzaam zijn (geweest) als clinicus. Enerzijds dragen zij het tijdschrift een warm hart toe en maken collega's enthousiast om iets aan het tijdschrift bij te dragen, anderzijds beoordelen zij maximaal één keer per jaar als externe referent een artikel. We zijn zeer blij met hun betrokkenheid bij het tijdschrift (voor een overzicht, zie: de binnenzijde van het omslag van dit nummer).
Dit derde nummer start met een bijdrage van Hasse De Meyer, Gail Tripp, Tom Beckers en Saskia van der Oord waarin de verminderde sensitiviteit voor beloning bij ADHD aan bod komt in de context van gedragstherapeutische behandeling. Vervolgens richt Nienke Jonker zich in de tweede bijdrage op de rol van aandacht voor voedsel in disfunctioneel eetgedrag. Ze geeft een overzicht van recente ontwikkelingen en bespreekt twee studies. Vervolgens zijn er maar liefst vijf boekrecensies voor u. Ronald Roskam en Marjolein Runhaar bespreken Handboek exposure van Anja Greeven en Arnold van Emmerik (2020), terwijl Vincent van Bruggen Weg van het piekeren: Actie als remedie van Filip Raes (2020) bespreekt. Vervolgens bespreekt Anita Jansen het MANTRA-werkboek, geschreven door Ulrike Schmidt, Helen Startup en Janet Treasure (2020), recenseert Ellen Verhaegen het boek van Steven Hayes (2020) over de kracht van psychologische flexibiliteit, en bespreekt Inez Buyck Acceptance and Commitment Therapy bij kinderen en jongeren, geschreven door Monique Samsen en Janneke de Heus (2017). We hopen dat u door deze recensies ideeën opdoet voor een goed leesboek en mogelijk zo het vakantiegevoel langer vasthoudt. Tot slot gaat de rubriek 'Voor u gelezen' over een studie die de mogelijke invloed onderzocht van (de frequentie van) metingen op depressieve symptomen. Of er echt sprake is van een dergelijke invloed en waarom dit een interessante studie is, kunt u achter in dit nummer lezen.
Veel plezier met dit mooie nummer.
© 2010-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-7454
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven en aantrekkelijke aanbiedingen.
Aanmelden >>