Redactioneel
Samenvatting
Ik hoop dat u genoten hebt van het vorige nummer, waarin we uitgebreid aandacht besteedden aan de netwerktheoretische benadering van allerlei probleemgebieden. Het doet mij plezier het tweede nummer van 2019 bij u te introduceren. Een nummer met weer een heel ander soort inhoud en met aandacht voor diverse doelgroepen.
Marjolein van Wijk-Herbrink deed samen met haar collega's David Bernstein, Nick Broers, Jeffrey Roelofs, Marleen Rijkeboer en Arnoud Arntz onderzoek naar de relatie tussen zogenoemde 'maladaptieve schema's' uit de schematherapie van Young en gedragsproblemen bij jongeren. De auteurs laten op basis van zowel onderzoeksgegevens als een casus overtuigend zien dat schematherapie een veelbelovende benadering is voor deze problemen.
In het tweede artikel besteden Ingrid van de Ven en Harry van Els aandacht aan cognitieve gedragstherapie bij beginnende dementie. Met een casus wordt geillustreerd waar mensen na de diagnose dementie mee te maken kunnen krijgen. Daarnaast wordt geschetst hoe CGT kan worden ingezet om de persoon met dementie en zijn of haar naaste te ondersteunen.
Elise Bennik, Klaske Glashouwer, Renate Neimeijer, Hermien Elgersma en Peter de Jong deden onderzoek naar een online positiefpsychologische interventie voor jongeren. Zij beschrijven in hoeverre oefeningen gericht op zelfcompassie, uitingen van dankbaarheid en bewustwording van eigen sterke eigenschappen van invloed waren op diverse aspecten van welbevinden, waaronder positief en negatief affect, verschijnselen van eetstoornissen en andere psychopathologie.
Melanie Schellekens, Marije Wolvers, Félix Compen, Else Bisseling en Marije van der Lee doen, in het vierde en laatste artikel, verslag van de effecten van online mindfulness-based cognitieve therapie bij mensen met kanker. Het artikel vat twee indrukwekkende gerandomiseerde gecontroleerde trials samen waarin eveneens indrukwekkende effecten op vermoeidheid en psychische klachten bij en na kanker zijn gevonden.
Al met al een mooi divers nummer, met grote en kleinere studies – en allemaal op hun eigen manier relevant voor ons werk als cognitief gedragstherapeut. In ons volgende nummer komen we terug bij de uitwisseling over de grondslag van de cognitive gedragstherapie. Op een bepaald moment houden we daar ook weer over op, maar nu valt er nog best wat over te zeggen. Er zijn vast ook wel andere ontwikkelingen in het veld waar een forumbijdrage over te schrijven is … Diverse zorgstandaarden en generieke modules naderen hun afronding; sommige worden al geïmplementeerd. Hebt u al ervaringen opgedaan die voor ons praktiserend CGT-lezerspubliek interessant zijn? Kritische noten te kraken? Enfin, u weet ons te vinden.
Tot slot meld ik dat onze redactie afscheid neemt van Idith Lavy. Idith was het langstzittende lid van de huidige redactie. Bijna zo’n vijftien jaar heeft Idith veel bijdragen voor ons gereviewd. Met een constructieve pen bewaakte zij dat onze stukken voldoende informatief waren voor de praktiserende gedragsherapeut. We zijn blij met de belangrijke bijdrage die zij aan ons tijdschrift heeft geleverd. Bedankt Idith!
© 2010-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-7454
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven en aantrekkelijke aanbiedingen.
Aanmelden >>