Redactioneel
Samenvatting
Dit eerste nummer van 2018 is iets minder dik dan u van ons gewend bent. Het mooie is dan ook dat u dit nummer eens een keer van a tot z kunt lezen zonder stukken te hoeven missen. U blijft dan een keer niet zitten met een zaterdagkrantgevoel ('Wat is het toch allemaal interessant en wat jammer dat ik het niet allemaal kan lezen'). We houden het aantal pagina's op jaarbasis overigens gelijk. Dus u kunt erop rekenen dat er nog dubbeldikke nummers aankomen.
Ter zake nu. Dit nummer biedt twee bijzondere artikelen en drie boeiende boekbesprekingen.
In het eerste artikel gaan Peter de Jong en Jannetta Bos in op walging en posttraumatische stress. Zij gaan niet alleen in op walging verbonden met ziekte en besmetting, maar besteden ook aandacht aan walging verbonden met schending van basale morele normen. Zij bespreken hoe mechanismen die een rol spelen bij walging in kunnen werken op klachten van een posttraumatische-stressstoornis en welke implicaties dit kan hebben voor behandeling. Een en ander wordt geïllustreerd met diverse aansprekende voorbeelden uit de praktijk.
In het daaropvolgende artikel laten Ted Wolterink en Gerben Westerhof zien dat klinische schemagerichte psychotherapie gepaard kan gaan met een vermindering van klachten bij mensen met ingewikkelde persoonlijkheidsproblematiek. In de fraaie naturalistische studie die zij beschrijven laten zij bovendien zien dat vermindering van klachten samengaat met toename van functionele schemamodi en afname van disfunctionele schemamodi. Dit ondersteunt de gedachte dat schematherapie haar effectiviteit (mede) ontleent aan veranderingen in deze modi.
Edwin de Beurs bespreekt het boek Snel succes met ROM. Hij is positief en in de prikkelende boekbespreking leest u waarom. Inez Buyck bespreekt een boek over faalangsttraining voor jongeren. Ten slotte schreven Frieda Aelen en Jan Bernard een nieuwsgierig makende boekbespreking van het boek Gevoel is explosief materiaal: Ambulante behandeling van jonge veelplegers, een boek dat kosteloos te downloaden is en, naar de mening van de besprekers, zeer aan te bevelen is.
Namens de redactie wens ik veel leesplezier toe.
© 2010-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-7454
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
Nieuwsbrief Boom Psychologie
Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Boom Psychologie & Psychiatrie en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven en aantrekkelijke aanbiedingen.
Aanmelden >>