Het eerste artikel in dit nummer is van Yannick Vander Zwalmen en collega’s, waarin zij een mooi overzicht geven van de effectiviteit van adaptieve cognitieve training bij depressieve klachten (zie het gratis artikel).

 

Het volgende artikel, van Edwin de Beurs en collega’s, is een mooi voorbeeld van informatie toegankelijker maken. Het artikel is een pleidooi om universele schalen (t-scores en percentiel rangorde scores) te berekenen en te gebruiken tijdens de bespreking van testuitslagen met cliënten. Dit klinkt mogelijk ingewikkeld, want er moeten scores berekend worden. Het mooie is dat de auteurs een online Excelfile gemaakt hebben waarin ruwe scores ingevoerd kunnen worden die dan automatisch omgezet worden naar de universele maten. We delen zowel die link als de QR-code naar die file.

 

De derde bijdrage is een pilotstudie van Anne Schimmel en Julie Krans over de inzet van virtual reality voorafgaand aan exposure.

 

Het laatste nummer van vorig jaar was een themanummer over Skinner en daarin schreven Jan De Houwer en Yannick Boddez een artikel over regelgeleid gedrag en relational frame theory. Dit riep verschillende vragen en gedachten op bij Erik ten Broeke en Kees Korrelboom die zij prikkelend opschreven. De auteurs van het stuk hebben hier weer een reactie op gegeven en beide stukken zijn nu als Forumbijdrage te vinden in dit nummer.

 

De rubriek Voor u gelezen ten slotte gaat over de vraag of patiënten die psychofarmaca (medicatie) gebruiken anders reageren op psychologische behandeling voor depressie dan patiënten die deze niet gebruiken.