In het eerste artikel, van Annemieke van Straten, Tanja van der Zweerde, Ingrid verbeek en Jaap Lancee (zie ook het gratis artikel) komt de evaluatie van een slaapzorgprogramma in de huisartspraktijk, Slaapstraat, aan de orde. Doel van het programma is verbetering van de slaapzorg in de huisartspraktijk. De belangrijkste bevindingen zijn positief, maar hoewel cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) de eerstekeuzebehandeling is, wordt die nog maar heel beperkt toegepast.

 

Nynke Rauwerda en Ingrid Verbeek beschrijven vervolgens in een uitgebreid artikel de inhoud van CGT-i en de effectiviteit van deze vorm van cognitieve gedragstherapie.

 

Marike Lancel, Gretha Boersma, Foor Bunk en Annette van Schagen gaan daarna in op de belangrijkste en meest relevante comorbide slaapstoornissen, en hun wisselwerking met psychopathologie. Ook bieden ze handvatten voor diagnostiek en behandeling van deze slaapstoornissen.

 

Arina de Vries, Naomi van den Broek en Laury Quaedackers beschrijven slaapproblemen bij kind en jeugd, waarbij ze ook ingaan op de behandeling van insomnie met (aangepaste) CGT-i en de vertraagd-slaap-waakritme-stoornis met gedragsadviezen en chronotherapie.

 

Het laatste artikel, van Jaap Lancee en Annette van Schagen, gaat over nachtmerries. Aan de orde komt hoe deze relatief eenvoudig te herkennen zijn en welke behandelopties er zijn.

 

Het nummer sluit af met een boekbespreking van Slaapstoornissen in de psychiatrie: Diagnose en behandeling door Vincent van Bruggen.