In de eerste, prikkelende bijdrage hebben maar liefst tien experts uit heel Nederland hun krachten gebundeld om populaire behandelingen van traumagerelateerde klachten kritisch te bespreken. Lang niet iedereen ontvangt de aanbevolen evidence-based behandelingen en Rafaële Huntjens en collega’s zetten helder uiteen wat mogelijke redenen daarvoor kunnen zijn.
In de volgende bijdrage beschrijven Dennis Felling en collega’s cognitieve gedragstherapie (CGT) voor ernstige vermoeidheidsklachten, geïllustreerd met een uitgebreide casus. Lang werd aangenomen dat dergelijke vermoeidheidsklachten weinig beïnvloedbaar zijn, maar onderzoek laat zien dat CGT dat wel degelijk kan.
In de derde bijdrage presenteren Massi Aoudjan en collega’s de haalbaarheid en bruikbaarheid van een nieuwe aanpak om een crisis bij individuen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis beter te signaleren. Mooi om te zien hoe complexe dynamische transitiemodellen vertaald worden naar de klinische praktijk en toegankelijk gepresenteerd worden aan deelnemers; bekijk zeker box 3 uit deze bijdrage.
Thera Koetsier en collega’s beschrijven in de vierde bijdrage de werkingsmechanismen van imaginaire rescripting bij volwassenen met PTSS. Deze reeks artikelen start en eindigt met trauma, waarmee de cirkel rond is.
In de boekbesprekingen beschrijft Joop Bosch als eerste het boek We zijn God niet van van Spronsen en van Os (2021). Vincent van Bruggen en Eveline Hendrix lazen het boek Fundamentele vaardigheden in gesprekstherapie van Bloothoofd (2021). Vervolgens wordt het boek Positieve psychotherapie van Rashid en Seligman (2020) besproken door Jan Callens en het boek ACT met hoofd en hart van Bruyninx en collega’s (2022) door Jacqueline A-Tjak. Tot slot recenseert Yvette van der Pas het recente boek Behandeling van OCD van Visser en Punt (2022) en bespreekt Paulien Dijk Meisjes en vrouwen met autisme van Hendrickx (2022).
We sluiten het nummer af met de rubriek Voor u gelezen, waarin werkzame, transdiagnostische processen van verandering in de behandeling van psychische klachten bij jongeren aan bod komen.