Dat laatste staat centraal in dit tweede nummer van 2025. We presenteren drie mooie bijdragen waarin steeds een andere interventie centraal staat. En mooie manier om iets te leren over een nieuwe interventie of over de toepassing van een interventie bij een andere doelgroep.

 

Het eerste artikel gaat over online rouwgerichte cognitieve gedragstherapie voor volwassenen die tijdens de COVID-19-pandemie een dierbare hebben verloren. Het is geschreven door Lyanne Reitsma, Paul Boelen, Elisa van Ee, Jos de Keijser en Lonneke Lenferink. Ik had me dat niet direct gerealiseerd, maar er zijn verschillende redenen waarom rouw in de pandemie complexer kan zijn, onder andere door beperkte mogelijkheden voor rouwrituelen, sociale isolatie (met impact op sociale steun) en secundaire stressoren (zoals angst, eenzaamheid en algemene stress). Het artikel is zeker een aanrader om te lezen.

 

Het tweede artikel is geschreven door Imke Hanssen, Janneke Zinkstok en Anne Speckens. Uit eerder onderzoek blijkt dat mindfulness toegevoegde waarde heeft bij de behandeling van angst en depressie bij mensen met autisme. Dit betrof aangepaste mindfulnessinterventies. Deze collega’s vroegen zich af of zo’n aangepaste versie wel nodig is en onderzochten bij volwassenen met autisme de effectiviteit van het oorspronkelijke protocol voor mindfulness-based cognitieve therapie. Het antwoord vind je in het artikel.

 

De derde bijdrage richt zich op het bevorderen van welbevinden. Klaas Huijbregts, Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof bespreken een casus waarin begeleide zelfhulp is gericht op welbevinden, kernwaarden, persoonlijke groei en veerkracht.

 

Tot slot dit keer een ander soort ‘Voor u gelezen’: een samenvatting en korte reflectie op de oratie van David van den Berg getiteld: ‘Patronen doorbreken in de ggz: Anders denken, praten en doen over mentale problemen’.