Marieke Toffolo deed een paar jaar onderzoek naar onderliggende mechanismen van dwang. Zij opent dit nummer met een fraai artikel waarin zij haar studies samenvat en laat zien hoe checkgedrag en onzekerheid elkaar versterken. Implicaties voor de behandeling van dwang op basis van dit experimentele onderzoek komen ook aan bod.

Anne Vollbehr en Erik ten Broeke besteden aandacht aan een probleemgebied dat steeds meer aandacht krijgt: misofonie, ofwel, losjes sprekend, hevige emotionele en fysieke reacties op de geluiden van anderen. Zij geven uitleg over dit bijzondere probleem en beschrijven een casus die een succesvolle behandeling weergeeft. Een artikel om, zonder geluiden, van te smullen.

Het derde artikel is van Karin Remmerswaal, Neeltje Batelaan, Jan Smit, Patricia van Oppen en Anton van Balkom. Het beschrijft een korte gedragstherapeutische familie-interventie voor patienten met een obsessieve-compulsieve stoornis. Het artikel geeft overtuigend weer dat aandacht voor het systeem rondom OCS-patienten veel kan toevoegen aan hun behandeling.

Femke Grimbergen en Michel Reinders sluiten af met een prikkelende forumbijdrage: Bezinnen na het beginnen: Wat te doen als het probleem niet duidelijk wil worden? Dit artikel is ook gratis beschikbaar voor niet-abonnees.