Cognitieve emotieregulatie bij depressie bij jongeren
Sandra Speekenbrink, Marie-José van Hoof, Natasja van Lang en Robert Vermeiren openen dit nummer met een bijdrage over de rol van cognitieve emotieregulatie en gehechtheidsrepresentaties bij depressie bij jongeren.

 

MBCT als aanvulling op reguliere zorg bij chronische angst en depressie
Vervolgens presenteren Jeroen Schnitzler en Lieke Christenhusz een verkennende studie naar het nut van mindfulness-based cognitieve therapie als aanvulling op reguliere zorg bij patiënten met chronische angst en/of depressie. Een studie uit de klinische praktijk die laat zien dat mindfulness als onderdeel van zorg voor deze patiënten veelbelovend is en meer onderzoek verdient.

 

CGT voor angststoornissen kinderen en jongeren met ASS
Wim Tops, Eric Heyns en Nady Van Broeck bespreken in het artikel ‘Niets is wat het lijkt?!— Cognitieve gedragstherapie als behandeling voor angststoornissen bij kinderen en adolescenten met ASS’ op welke wijze cognitieve gedragstherapie toegepast kan worden in de behandeling van angststoornissen bij kinderen en adolescenten met autismespectrumstoornissen. Aan de hand van twee casussen worden procedures geïllustreerd en hypothesen over werkingsmechanismen van exposure bij deze groep uitgewerkt.

 

Gratis artikel: Adjunctief gedrag
In het artikel ‘Adjunctief gedrag’ leren Francis De Groot en Geert Dom ons lessen over adjunctief of schema-geïnduceerd gedrag. Dit is gedrag dat binnen een ander gedragspatroon opduikt als gevolg van het bekrachtigingsschema. Hoewel uiteenlopende vormen van adjunctief gedrag teruggevonden werden bij verschillende diersoorten, evenals bij de mens, blijft het een betrekkelijk onbekend verschijnsel. In dit artikel worden de geschiedenis, kenmerken en mogelijke verklaringen van adjunctief gedrag beschreven. Hoewel nog te weinig onderzocht, zijn er aanwijzingen dat het fenomeen ook klinisch relevant is voor verschillende problemen. Niet-abonnees lezen dit artikel gratis >>

 

Het hele nummer lezen?
Wilt u het volledige nummer van Tijdschrift voor Gedragstherapie lezen? Met een gratis proefabonnement ontvangt u één papieren nummer en hebt u bovendien twee weken toegang tot het volledige archief. Bekijk alle abonnementsvormen >>