Middels deze bijdragen wordt geïllustreerd hoe vanuit de gehechtheidstheorie (gebrek aan) vertrouwen in de beschikbaarheid van ondersteuning en zorg een belangrijk centraal thema is voor zowel het begrijpen van het ontstaan van gedrags- en emotionele problemen als voor de behandeling van deze problemen. De bijdragen gaan overwegend over kinderen en jeugdigen.

 

Gratis artikel: Gehechtheid voor (cognitieve) gedragstherapeuten 
In dit artikel wordt een theoretisch kader geschetst om aan te tonen dat de gehechtheidstheorie een meerwaarde kan hebben voor bestaande (cognitief-) gedragstherapeutische behandelingen van kinderen en jongeren (en volwassenen). Caroline Braet en Guy Bosmans beargumenteren in deze bijdrage dat gehechtheid begrepen kan worden als een cognitief schema of script over hoe stress leidt tot hulpzoekend gedrag, hoe stress opgemerkt wordt door zorgfiguren, hoe zorgfiguren vervolgens op een emotioneel en praktisch ondersteunende manier proberen steun te bieden, hoe de verkregen steun helpt om de stress te reguleren en hoe men van daaruit terug back on track komt. Dit wordt een secure base script genoemd. Niet-abonnees lezen dit artikel gratis >>

 

De tweede bijdrage vormt een bijkomende ondersteuning voor de bewering dat gehechtheid in essentie gaat over het al dan niet hebben van een secure base script en het al dan niet hebben van vertrouwen in zorg. Van de Winter en collega’s tonen in hun artikel aan dat het aan dit script gerelateerde vertrouwen in de beschikbaarheid van gehechtheidsfiguren gekenmerkt wordt door vertekeningen in automatische en strategische informatieverwerkingsprocessen.

 

De rol van gehechtheid in de ontwikkeling van psychopathologie
Vervolgens worden in de derde bijdrage door Joke Heylen en collega’s de mechanismen besproken die verklaren waarom en hoe gehechtheid gelinkt is aan de ontwikkeling van gedrags- en emotionele problemen. De inzichten die hieruit voortkomen zijn gebundeld in een model over onveilige gehechtheid als een risicofactor in de ontwikkeling van gedrags- en emotionele problemen en zullen gebruikt worden om concrete adviezen te formuleren voor behandelaars. 

 

Strategieën om de focus van behandeling te bepalen
In het artikel ‘Werken met gehechtheid in behandeling van kinderen en adolescenten’ wordt op basis van de conclusies uit de derde bijdrage besproken via welke strategieën strategische en automatische componenten van vertrouwen, en het secure base script, focus kunnen worden van behandeling. Ter afsluiting van dit themanummer werpt Dirk Hermans een kritische blik op de mogelijkheden, potentiële valkuilen en (voorlopige?) beperkingen van deze invalshoek voor de gedragstherapeutische praktijk.

 


 

Het hele nummer lezen?
Wilt u het volledige nummer van Tijdschrift voor Gedragstherapie lezen? Met een gratis proefabonnement ontvangt u één papieren nummer en hebt u bovendien twee weken toegang tot het volledige archief. Bekijk alle abonnementsvormen >>